Restaurare frontală cu implanturi tissue-level TBR Z1
Dr. Olivier Benhamou: Alegerea implanturilor cu guler de zirconiu pentru un rezultat estetic deosebit.
Domnul doctor relatează cazul unei paciente de sex feminin care s-a prezentat cu leziuni semnificative la nivelul incisivilor centrali maxilari, după ce a căzut la coborârea dintr-un autobuz, lovindu-se de asfalt și fracturându-și rădăcinile dinților. Radiografiile inițiale (Figurile 1 și 2) au arătat extinderea și localizarea traumatismului. În afara afectării dinților și a unor leziuni minime la nivelul buzelor și gingiilor, pacienta era într-o stare de sănătate orală foarte bună, fiind astfel candidată ideală pentru restaurarea prin implanturi.
Tratamentul propus de Dr. Benhamou i-a fost explicat în detaliu: incisivii centrali maxilari trebuiau extrași și înlocuiți cu coroane plasate pe implanturi dentare. Având în vedere poziția publică a pacientei, lucrând la o ambasadă, doar o soluție de înaltă calitate ar fi fost acceptabilă pentru a-i oferi rezultatul dorit.
S-au realizat amprente ale dinților pentru a crea o lucrare parțială provizorie, pe care pacienta urma să o poarte pe parcursul perioadei de vindecare necesare. Operația a fost programată la două zile după evaluarea inițială (patru zile după accident), iar pacientei i-au fost prescrise antibiotice și antiinflamatoare pentru a pregăti zona de tratament și a preveni infecțiile.
Extracția
Extracția incisivilor centrali maxilari ai pacientei a fost extrem de simplă și nu a întâmpinat dificultăți majore. Datorită naturii fracturii suferite, a fost necesară extragerea separată a vârfului fiecărui dinte, cu menținerea integrității osului alveolar. Acest lucru nu a afectat succesul procedurii în ansamblu.
Volumul și densitatea osoasă au fost la un nivel optim, cel puțin D2, ceea ce a însemnat că nu a fost nevoie de adiții osoase. De asemenea, după extracție, fluxul sanguin la nivelul zonei a fost suficient de bun pentru a susține vindecarea postoperatorie.
Pregătirea și plasarea implanturilor
După extracție, cavitatea a fost pregătită pentru plasarea implanturilor cu ajutorul frezelor și a taroților necesari pentru a asigura o ancorare primară solidă. În acest stadiu, s-a realizat o altă radiografie (Figura 3) pentru a verifica direcția și unghiul corect al frezei.
Implantul Z1 și gestionarea țesutului moale
Deși cazul nu a fost unul ușor, multe dintre complicațiile posibile au fost evitate datorită utilizării implantului Z1 de la TBR. În multe cazuri de extracție, există o cavitate considerabilă în gingie care trebuie gestionată cu atenție. Însă, datorită biocompatibilității zirconiului utilizat în emergența implantului Z1, atașarea țesutului moale este imediat și foarte puternică, permițând închiderea rapidă a plăgii fără a fi nevoie de suturi.
Diametrul emergenței implantului ajută la menținerea volumului gingival, protejează osul crestal și elimină riscul de infecții bacteriene în timpul procesului de vindecare. În acest caz, a fost posibilă plasarea implantului Z1 la un nivel ușor mai adânc în gingie pentru a încuraja vindecarea mai bună a țesutului moale, menținerea papilei interdentare și obținerea unui rezultat estetic final superior. S-a utilizat un șurub de acoperire în locul unui șurub de vindecare, datorită designului implantului.
Lucrare provizorie și restaurarea finală
Având în vedere natura traumei inițiale, s-a decis să se acorde o perioadă de vindecare completă de trei luni pentru os și zona implantului. Astfel, pacienta a purtat o lucrare provizorie (Figura 7) pentru perioada de recuperare. Aceasta a fost atașată cu grijă pentru a nu atinge șuruburile de acoperire ale implanturilor, permițând astfel implanturilor să se vindece și să se integreze în os.
După cele trei luni, pacienta a revenit pentru restaurarea finală, fără a mai fi necesară o a doua intervenție chirurgicală. Datorită implantului Z1, regenerarea țesutului moale și vindecarea au fost impecabile. A fost testată atașarea dintre zirconiu și gingie și a indicat prezența sângerării, confirmând o atașare epitelială puternică, ceea ce nu ar fi fost cazul cu un implant la nivel osos cu bont de titan.
S-a efectuat o nouă radiografie pentru a evalua nivelul de osteo integrare și un test sonor pentru a confirma o ancorare solidă a implanturilor. Ambele examinări au arătat că implanturile au avut succes, permițând începerea restaurării finale.
S-a folosit o amprentă indirectă pentru realizarea coroanelor (Figurile 4 și 5). În acest caz, s-a decis ca fiecare implant să fie restaurat cu o coroană separată, pentru a facilita întreținerea pe termen lung. Dacă în viitor, peste 15-20 de ani, ar apărea o problemă, ar fi mai ușor de gestionat un singur dinte decât o punte dentară.
Fiecare dintre cele două coroane (Figura 6) a fost realizată dintr-o combinație de metal și ceramică, oferind atât funcționalitate mecanică, cât și un rezultat estetic de înaltă calitate. Coroanele au fost cimentate, iar acest proces a fost mult mai sigur și estetic datorită inelului de zirconiu al implantului Z1. Prezența excesului de ciment poate contribui la inflamație, infecție sau chiar eșecul implantului pe termen lung, iar îndepărtarea acestuia a fost facilitată de gulerul de zirconiu.
Concluzie
Dr. Olivier Benhamou declară că este extrem de mulțumit de rezultatul tratamentului. Datorită rolului pacientei la ambasadă, a fost esențial să se obțină o estetică deosebită, precum și restaurarea funcționalității naturale a dinților. Pacienta a fost foarte încântată de rezultat.
Domnul Dr. Olivier Benhamou este medic de chirurgie orală, specialist în parodontologie, cu o activitate susținută în implantologie dentară. Dr. Benhamou își desfășoară activitatea în Bruxelles și este parte din echipa de training TBR.
Acest studiul de caz a apărut fost publicat în publicația Dentistry (dentistry.co.uk) în data de 20.03.2017, pagina 35-36. Copyright text și poze Dentistry (dentistry.co.uk).
Descoperă alte articole
Citește mai multe noutăți și subiecte de interes.